Science Quiz based on Chandrayaan-3 Mission

Take us on an adventure journey and respond to exciting questions on lunar missions, space travel, and celestial wonders in the Chandrayaan 3 science quiz.

Science test for Chandrayaan 3: ISRO is preparing for yet another space journey. In order to demonstrate end-to-end capability in safe landing and wandering on the lunar surface, Chandrayaan-3 is a follow-up mission to Chandrayaan-2. On July 14, 2023, LVM3 will launch it from SDSC SHAR in Sriharikota.

Test your knowledge of the ISRO’s attempt to make India the fourth nation to land a spacecraft on the moon by taking the quiz below.

Questions on Facts About Chandrayaan-3:

1. When will the Chandrayaan-3 mission launch?

A. 24 July 2023

B. 14 July 2023

C. 13 July 2023

D. 04 July 2023

Ans. B

Explaination: The Indian Space Research Organisation (ISRO) will launch Chandrayaan-3, its third lunar exploration mission, on July 14, 2023.

2. The rover for the Chandrayaan-3 mission is called

A. Vikram.

B. Mr. Bheem

C. Pragyaan

D. Mr. Dhruv

Ans. C

Explaination: The names Vikram for the Lander and Pragyan for the Rover would be kept in honor of the Chandrayaan 2 mission, according to ISRO Chairman.

3. The mission life of the Lander and Rover equal to

A. 14 Earth Days

B. 24 Earth Days

C. 16 Earth Days

D. 12 Earth Days

Ans. A

Explanation: The mission life of the lander, according to ISRO authorities, is one lunar day, which is equivalent to 14 days on Earth.

4. Which launcher is used for Chandrayaan-3?

A. GSLV

B. LVSM

C. GSLV-Mk3

D. PSLV

Ans. C

Explanation: The GSLV-Mk3 launch vehicle was selected to carry Chandrayaan-3, and it will place the integrated module in an Elliptic Parking Orbit (EPO) with a dimension of roughly 170 x 36500 kilometers.

ALSO READ – Chandrayaan 3 : लैंडर को चांद पर उतारने वाला चौथा देश बन सकता है भारत

5. The mission objectives of Chandrayaan-3

A. To demonstrate Rover roving on the moon and

B. To demonstrate a Safe and Soft Landing on Lunar Surface

C. To conduct in-situ scientific experiments.

D. All of the above

Ans. D

Explanation: ISRO has set three main objectives for the Chandrayaan-3 mission, which include:

  1. Getting a lander safe and soft landing on the surface of the Moon.
  2. Observing and demonstrating the rover’s loitering capabilities on the Moon
  3. In-site scientific observation makes scientific experiments on the chemical and natural elements, soil, water, etc. available on the surface of the Moon to better understand and practice the composition of the Moon. Interplanetary refers to the development and demonstration of new technologies required for missions between two planets.

6. How much did the Chandrayaan-3 mission cost?

A. 1200 Crores

B. 960 Crores

C. 600 Crores

D. 540 Crores

Ans. C

Explanation: The cost of the Chandrayaan 3 mission is less than that of the Chandrayaan 2 mission, which cost more than 960 crores. 

Questions on Chandrayaan-3 Physical Structure:

7. What is the total weight of Chandrayaan 3?

A. 4,100 kilograms

B. 3,900 kilograms

C. 2,190 kilograms

D. 5,200 kilograms

Ans. B

Explanation: The propulsion module weighs 2,148 kg on its own, and the lander and rover are both housed in the lander module, which weighs 1,752 kg.

8. What is that one thing in Chandrayaan 3 and not in Chandrayaan 2?

A. Laser Doppler Velocimeter (LDV)

B. Laser-based Interferometry

C. Ultrasonic Doppler methods

D. Molecular Tagging Velocimetry

Ans. A

Explanation: The Chandrayaan-3 lander will only have four throttle-able engines and a Laser Doppler Velocimeter (LDV).

9. Which of the following is missing in Chandrayaan 3?

A. Rover

B. Lander

C. Orbiter

D. None of the above

Ans. C

Explanation: According to ISRO, Chandrayaan-2 will carry the lander Vikram, an orbiter, and the rover Pragyan, but Chandrayaan-3 will just carry a lander and a rover. In addition, the orbiter launched with Chandrayaan-2 will continue to operate.

10. What will be the design of the Propulsion Module?

A. Box-like structure with a solar panel on the side with a cylinder on top

B. Rectangular structure with solar panels on all sides

C. Cube with a sphere on top

D. None of the above

Ans. A


Explanation: The Propulsion Module is a rectangular-shaped building with a sizable solar panel on one side and a gigantic cylinder on top. The Intermodule Adapter Cone cylinder will act as the lander’s mounting structure.

11. Who is the director of the Chandrayaan 3 mission?

A. Veeramuthuvel

B. M Vanitha

C.  Ritu Karidhal

D. K. Sivan

Ans. C

Explanation: At the Indian Space Research Organization, Ritu Kharidhal is a well-known scientist (ISRO). She will be in charge of this year’s Chandrayaan-3 launch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *